POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA
Ulica Matice hrvatske 4, 10 000 Zagreb, tel.: +385 1 4563 111

Proslava Dana kapelanije u PU zagrebačkoj

Proslava Dana kapelanije u PU zagrebačkoj
29. svibanj 2018. -

 Foto: PU zagrebačka

Neposredno pred blagdan Majke Božje Kamenitih vrata, zaštitnice Policijske kapelanije u PU zagrebačkoj, u utorak, 29. svibnja, upriličeno je svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, kojim su djelatnici PU zagrebačke predvođeni zamjenikom načelnika Dubravkom Teurom, proslavili svoju zaštitnicu i Dan kapelanije.

Misu je predslavio don Marko Medo, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH, uz koncelebraciju biskupskog vikara za pastoral i policijskog kapelana za Policijsku akademiju fra Frane Musića, zajedno s policijskim kapelanom i dekanom zagrebačkog policijskog dekanata o. Stjepanom Harjačem, kao i domaćim kapelanom zagrebačke policije don Marinom Dragom Kozićem.

Uz vjernike naše kapelanije na misi su sudjelovali predstavnici braniteljskih udruga, Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatski Feniks, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba.

Dan kapelanije uveličao je i voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH Mario Dokmanić.

Na početku euharistijskog slavlja okupljene, u prvom redu svećenike koncelebrante, pozdravio je don Marko Medo u ime biskupa Bogdana, a potom i zamjenika načelnika PU zagrebačke Dubravka Teura, zajedno sa suradnicima i na koncu sve okupljene djelatnike, vjernike, čestitajući im Dan kapelanije.

U svojoj nadahnutoj propovijedi don Marko je podsjetio kako je zaštitnica naše policijske kapelanije Majka Božja Kamenitih vrata, povijest našega grada.

„Svi mi okupljeni stojimo u svojim ljudskim i duhovnim potrebama pred njom i pred Bogom“ - Don Marko je podsjetio na nedavno održano vojno - policijsko hodočašće u Lourdes i na osobito štovanje Majke Božje ističući: „Ona je znak Božje prisutnosti, a vi policajci imate važno poslanje, a ono je znak naše sigurnosti i reda. Propovjednik je nastavio s pitanjem: Tko je vaša zaštitnica i odgajateljica? Ona je majka koja nas uči tko je Krist i na njega nas upućuje. Ona je Majka koja stvara jedinstvo, a ono se očituje u povezivanju crkvene i političke zajednice. Nadalje, ona je Majka koja je kroz vatru prošla da bi ostala s nama i njezina ljubav je majčinska ljubav. To je Vaša, naša zaštitnica. Ona štiti Vašu policijsku kapelaniju i sve djelatnike. Ona vas odgaja za jakost vjere, čvrste nade i postojane ljubavi. Policijsko zvanje je uzvišeno zvanje, biti čovjek za druge. Nadasve biti prijatelj dobra, imati razumijevanja, poštivati svakoga, biti spreman pomoći čovjeku u svakoj prigodi, a posebno biti strpljiv u svim nevoljama i nedaćama koje policijski posao nosi sa sobom. Za takvo nešto morate crpiti mudrost odozgo i zato ne bojte se biti kršćani. Majka Božja Kamenitih vrata neka Vas potakne na živu i djelotvornu vjeru i neka Vas i Vaše obitelji prati zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata“, zaključio je don Marko Medo.

Na koncu mise don Marin se zahvalio svima, a posebno župniku župe sv. Marka. Nakon zajedničke fotografije ispred crkve sv. Marka, uslijedila je procesija prema Kamenitim vratima. Voditelj Službe za javni red Tomislav Krtinić nosio je zavjetnu svijeću, koju su donijeli ovogodišnji hodočasnici iz Lourdesa i postavio je u kapeli Kamenitih vrata, gdje je zavjetna slika Majke Božje Kamenitih vrata.

Nakon zavjetne molitve koju je izmolio generalni vikar don Marko Medo, okupljeni su se uputili u centralnu zgradu Policijske uprave zagrebačke, u Matičinu 4, gdje je upriličena komemoracija za poginule i nestale branitelje ove Policijske uprave. Zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Teur, zajedno sa suradnicima, položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen ploče poginulih i nestalih branitelja, nakon čega su isto štovanje iskazale Udruge i obitelji poginulih branitelja. Završnu molitvu za poginule i nestale policajce izmolio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Nakon molitve zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Teur izrazio je zahvalnost svima na odazivu i sudjelovanju u proslavi Dana kapelanije i pozvao nazočne na zajedništvo.
Vijesti za aktualni mjesec:


18.1.2019.Biskup Bogdan udijelio blagoslov djelatnicama PU zagrebačke
18.1.2019.Dovršeno kriminalističko istraživanje - oštećenje tuđe stvari
18.1.2019.Osumnjičeni za 16 kaznenih djela – računalno krivotvorenje i prijevara
18.1.2019.Osumnjičene za krađu u tramvaju
18.1.2019.Akcija pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend
18.1.2019.Osumnjičeni za zločinačko udruženje radi utaje i krivotvorenja
18.1.2019.Događaj od interesa javnosti - "raketa" na prikolici
18.1.2019.Prometna na Slavonskoj aveniji
18.1.2019.Sažetak prometnih nesreća
18.1.2019.Sažetak kaznenih djela
18.1.2019.Hvatanje na djelu
18.1.2019.Iz kuće otuđen nakit i novac
18.1.2019.Provala u poduzeće
18.1.2019.Razbojništvo u Sesvetama
18.1.2019.Požar osobnog automobila u Dubravi (nadopuna Informacije od 17. siječnja)
18.1.2019.Provala u Dubravi
18.1.2019.Razbojništvo na Maksimiru
17.1.2019.Osumnjičena za krivotvorenje diploma
17.1.2019.Osumnjičen za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama
17.1.2019.Osumnjičen krađu na Medveščaku


str.: 1 od 12. Ukupno: 227 zapisa.